“Design Ladder” (l’escala del disseny) és un model desenvolupat pel Danish Design Centre, i analitza el grau d’integració del disseny a les empreses, des de l’absència total fins l’us estratègic.

Aquesta escala es basa en la hipotesi de que existeix un vincle positiu entre la inversió en disseny i els beneficis de l’empresa. El disseny és bo pels negocis. Les empreses que utilitzen el disseny de forma estratègica tenen més beneficis que les que no l’utilitzen. A més inversió en disseny, més competitiva i rentable és l’empresa.

En el nivell més baix de l’escala estan les empreses que no utilicen el disseny i en el nivell més alt trobem les que tenen el disseny integrat a l’empresa com a eina estratègica.

 

Analitzem els diferents esglaons:

 

design ladder
En quin esglaó està la teva empresa?

1. NO DISSENY.

En aquest esglaó es situen les empreses que no li donen cap importància al disseny. La identitat, els serveis o productes no tenen disseny aplicat, molts tenen una gràfica feta per ells mateixos o copiats de la competència. Les targetes de visita li ha fet la impremta i el rètol, l’empresa de rètols.

La inversió en disseny és nula.

 

2. Disseny com ESTILISME

En aquest esglaó es situen les empreses que utilitzen el disseny com a element merament estètic o decoratiu. Per aquestes empreses, el disseny és una inversió cara i prescindible en la majoria dels casos i està en el últim lloc de les prioritats com a element decoratiu i no com un procès pensat. Utilitzen el disseny quan és imprescindible i busquen un preu baix. Aquest tipus de interventions s’han fet, en la majoria dels casos, de “dissenyadors” molt poc professionals, de concursos de disseny on tens moltes propostes de dissenyadors, aficionats al disseny, “el cosí que sap dibuixar o entén d’ordinadors”. Aquest nivell de disseny aporta molt poc o cap valor a l’empresa i aquestes empreses tendeixen a atribuir els resultats poc professionals a la professió del disseny quan el que s’ha fet és un mal us per desconeixement.

La inversió en disseny és baixa.

 

3. Disseny com a PROCÈS

Aquí la cosa ja canvia. Les empreses veuen com el disseny pot fer créixer el seu negoci i ser més competitiu. El dissenyador forma part del procès de desenvolupament integral dels productes i serveis des de l’inici involucrant-se en el procès. El disseny implica resoldre un problema amb totes les parts implicades (la part funcional, estètica, ergonòmica…). Es treballa en dissenyadors professionals ja siguin externs o contractats que treballen en sinergia amb els departaments de marketing, vendes o producció. El disseny, en aquest esglaó, si que és important però no vital. El pressupost en disseny està inclòs en el pressupostos anuals d’aquestes empreses.

La inversió en disseny és mig-alta.

 

4. Disseny com a ESTRATÈGIA

El disseny és fonamental dins de l’empresa no solament en la creació de nous productes o serveis sinó que el disseny és el que guia el concepte corporatiu. Són empreses que constantment estan innovant i buscant noves idees. O tenen un departament de disseny o contracten dissenyadors externs amb una alta implicació. En aquest esglaó es troben empreses com Nike, Apple o Amazon.

La inversió en disseny és considerable.

¿Has identificat en quin esgaló està la teva empresa?

Si estàs en el nivell 1, mai és tard per reconsiderar-ho. Si no comuniques no existeixes.

Si estàs en el nivell 2 (estilisme), algo es algo. Per poc que facis, fes-ho amb dissenyadors professionals.

Si estàs en el nivell 3 (procès, Felicitats! Estàs en el camí correcte per l’èxit. Genial!

Si estàs en el nivell 4… Chapeau. Res a dir. Saps millor que ningú què fer per estar entre els grans.

Altres posts...

Subscriu-te a la newsletter.

Estigues al dia de les novetats